Ətirşahkimilər fəsiləsinə aid olan ətirşahın vətəni Cənubi Afrikadır. Azərbaycanda bəzək bitkisi kimi becərilən bu bitkinin 270-ə qədər növü var. Bu növlər arasında bizə ətirşah kimi məlum olan xoşətirli “pelarqonium rozeum” növü çox istifadə olunur. Ətirşah qış aylarında yarpağı tökülməyən çoxillik bir bitkidir. Ətirşah bitkisinin 60 sm uzanan yaşıl rəngli, tükcülkü, yumru formalı gövdəli ağacdır. Dərin girintili-çıxıntılı bəzəkli yarpaqları əzildikdə çox gözəl ətir saçır. Açıq və tünd çəhrayı və ya ağ rəngli yüngül qoxulu çiçəkləri yazdan payıza qədər açırlar. Bol günəş alaraq hər növ torpaqda yetişir. Tərkibində uçucu efir yağı var. Xoş və qalıcı qoxusuna görə ətir istehsalında da istifadə edilir. Ətirşah bitkisinin faydaları və istifadə formaları 1. Ətirşah sızanaqlara müsbət təsir edir 2. Həzmi asanlaşdırır 3. Həzm sistemi xəstəliklərinə təsir edir 4. İshal əleyhinə istifadə olunur 5. Mədə və bağırsaq qazlarını çıxarır 6. Dər
...
Читать дальше »
|
Ətirşah çiçəyinin yağı cavanlaşdırıcı, ağardıcı və tonuslaşdırıcı təsirə malikdir. Ətirşah yağı hər bir dəri növünə çox gözəl təsir göstərir,üz dərisində qan dövranını yaxşılaşdırır və ona sağlam rəng verir. Dərinin hamar, elastik və cavan edir. Ətirşah çiçəyinin qadınsayağı, yumşaq ətri sinir sistemi hüceyrələrini möhkəmləndirir. Orqanizmə tonuslaşdırıcı təsir göstərir, bədəndən şlakları təmizləyir, limfa sistemini stimullaşdırır və antisellülit təsirə malikdir. Latın dilində adı: Pelargonium Graveolens-dir. Ətri: İsti, yağlı, acı-çiçəkli, qalıcı qətran tonlu, limon, nanə və qızılgül qoxularının qarışığını xatırladan təzə ətir. Təbii yayılma əraziləri: İsti subtropik və tropik, mülayim iqlimdən soyuq — kontinental iqlimə kimi hər cür hava şəraitində becərilə bilən bir bitkidir. İtaliya, Mərakeş, Fransa, İspaniya, Yunanıstan, Şərqi və Cənubi Afrika, Rusiya. Efir yağı bitkinin çiçək və yaşıl hissələrinin buxarla distilləsi yolu ilə əldə olunur.
...
Читать дальше »
|
ZƏNCƏFİL DƏMLƏMƏLƏRİ Bəzi xalqlar, xüsusi ilə Yaxın Şərq və Cənubi Asiya ölkələri zəncəfili qidalarının bir hissəsinə çeviriblər. Məsləhət görürəm ki, sizlər də təzə zəncəfildən çox istifadə edəsiniz. Çünki təzə zəncəfilin tərkibində efir yağları daha çox olur və bu xoş ətri də dəmləməyə sineol, zinkiberol, kingerol və s. efirli birləşmələri verir. Mən təzə zəncəfilin bir neçə dəmlənmə və asan istifadə qaydalarını sizlərə paylaşacam ki, siz də istədiyiniz vaxt asanlıqla hazırlaya biləsiniz. Deməli, öncə 1 kq ( yarım kq da olar) təzə zəncəfili təmiz yuyun və qabığını çox nazik bir şəkildə soyun, (zəncəfili kartof kimi soymaq olmaz sadəcə üzünü qaşımaq lazımdır) sonra sürtkəcdən keçirərək hermetik bir qabda ( ağzıbağlı) soyuducuda saxlayın ki, lazım gəldikdə istifadə edə biləsiniz. Zəncəfil + nanə dəmləməsi Yarım dəstə təzə nanəni yuyub doğrayın (doğramasanızda olar) və 3 çay qaşığı sürtkəcdən keçirilmiş zəncəfildən götürərək 3 st qaynar suda 5 dəq dəmləyin. D
...
Читать дальше »
|
Müasir immunologiyanın başlanğıcı XVIII əsrin sonu hesab olunur və onu ingilis həkimi Edvard Cennerin adı ilə bağlayırlar. Cenner ilk dəfə olaraq bir neçə şəxsə çiçək (“ospa”) peyvəndi vurmağa cürət edib. Nəticədə onlar bu xəstəliyə tutulmayıblar. Bu tibb tarixində çox böyük nəaliyyət hesab olunur, çünki o zaman çiçək xəstəliyi xeyli sayda insanların vəfat etməsinə səbəb olurdu. XVIII əsrdə hər il çiçək xəstəliyindən yalnız Qərb Avropada 400 mindən artıq insan ölürdü. Məhz bu yolla “vaksinasiya” (latın dilində olan “vaccus” – "inək" sözündəndir) prosedurun əsası qoyulmuşdur. İlk dəfə peyvənd üçün Cenner inək çiçəyi xəstəliyinin preparatını istifadə etdiyi üçün texnikanın adı da bu heyvanla əbədi olaraq bağlandı. Termin "vaksinasiya" bizim hazırki dövrümüzə qədər “yaşamışdır”. Sonradan vaksinasiya üzrə eksperimentləri fransız mikrobioloqu Lui Paster və digər alimləri davam etdirmişlər. “İmmunitet” termini isə rus alimi İ.İ.Meçnikov və fransız mikrobiolo
...
Читать дальше »
Категория: Saglamliq |
Просмотров: 179 |
Добавил: danger |
Дата: 26.06.2020
|
|
İmmunitet sözünü kimdən soruşsaq nədir, ilk cavabı belə olacaq xəstəliklərə müqavimət. Bəli belədir bəs necə etmək lazımdır ki, bizim orqanizmimiz az xəstələnsin və xəstəlikləri rahat keçirsin. Bəzi adamlar bunun çarəsini çox yeməkdə, bəziləri çox yatmaqda və sairədə görürlər. Allah bizim hamımıza bəlli bir ömür vermişdir və biz bu ömrü sağlam da yaşaya bilərik xəstə də. Elə yaşamaq lazımdır ki, həmişə sağlam qalasan. İmmunitetin əsası hələ ana bətnində qoyulur, hamilə qadınlar bol bol meyvə tərəvəz yeməli, çiy su içməli, açıq havada gəzməli və əsəbdən özünü qorumalıdırlar. Çalışmaq lazımdır ki, doğuş təbii doğuş olsun, bunun yeni doğulmuş uşağın immun sisteminə faydası çoxdur. Uşağa analar maksimum dərəcədə çalışmalıdırlar ki, ana südü versinlər. Unutmayın kimlər indi və bundan sonra nə qədər desələr də ki, bu yemək ana südündən yaxşıdır inanmayın bunlar hamısı yalandır. Çünki ana südünün tərkibində xüsusi antitellər var ki, bu antitellər uşaqdakı antitellərlə birləşib uşağın i
...
Читать дальше »
Категория: Saglamliq |
Просмотров: 174 |
Добавил: danger |
Дата: 26.06.2020
|
|
Tülkü qocalmış idi, Şikardan qalmış idi. Ov keçmirdi əlinə, Ət dəymirdi dilinə. Həftələrlə qalıb ac, Dolanırdı yalavac. Ova batmırdı dişi, Yaman keçirdi işi Günü olmuşdu qara, Düşündü, tapdı çara: Təsbeh aldı əlinə, Şal bağladı belinə, Ayaqlarında çarıq, Başında tirmə sarıq, Çiynində atlaz əba, Əlində zorba əsa. Ağlayırdı, gedirdi, Çölləri seyr edirdi; Olmuşdu mömin bəndə Çatdı böyük bir kəndə. Kənd ağzında bir xoruz Eşələnirdi yalqız Gördü ki, tülkü lələ, Girmiş başqa bir şəklə. Gəlir təsbeh əlində, Bir şal qurşaq belində, Ayaqlarında çarıq, Başında tirmə sarıq, Çiynində atlaz əba, Əlində zorba əsa. Ağlayır, təsbeh çəkir, Gözündən qan-yaş tökür… Xoruz durub uzaqdan Baxdı ona bir zaman Dedi: – A tülkü lələ, Neçin girdin bu şəklə? Yoxsa sə
...
Читать дальше »
Категория: Edebiyyat |
Просмотров: 191 |
Добавил: danger |
Дата: 25.06.2020
|
|
1. Sual: Oğrular niyə modanı izləyirlər? Cavab: Ciblərinin yerini öyrənmək üçün. 2. Sual: Heç qar yağmayan hava hansıdır? Cavab: Oyun havası. 3. Sual: Hansı top hoppanmır? Cavab: Qar topu. 4. Sual: Hansı bağda üzüm yetişməz? Cavab: Ayaqqabı bağında. 5. Sual: Ən gözəl qoxan fil hansıdır? Cavab: Qərənfil. 6. Sual: 5 illik məktəbi 30 ildə bitirənə nə deyirlər? Cavab: Müəllim. 7. Sual: Dənizlər niyə duzludur? Cavab: Balıqlar qorxmasın deyə. 8. Sual: Hansı yazı silinməz? Cavab: Əlbəttə, alın yazısı! 9. Sual: Hansı qaba su qoyulmaz? Cavab: Ayaqqabıya. 10. Sual: Ələk ilə su necə daşınar? Cavab: Dondurularaq. 11. Sual: Hansı gül qoxmaz? Cavab: Vergül. 12. Sual: Pilotlar niyə havada qeybət qırırlar? Cavab: Yerin qulağı olduğu üçün. 13. Sual: Qırıldığı zaman işlənən şey nədir? Cavab: Yumurta. 14. Sual: Qaranlıqda nəy
...
Читать дальше »
Категория: Edebiyyat |
Просмотров: 205 |
Добавил: danger |
Дата: 25.06.2020
|
|
Hər yaşda rahat şəkildə yeyilə bilən qatığın faydalarından az-çox məlumatınız var. Bu faydalı süd məhsulunun daha bir xeyirli tərəfi ortaya çıxıb.
Saglamolun.az medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, kalsium, B vitaminləri, potasiyum və maqneziyumla zəngin olan qatıqdan hər gün 2 su stəkanı qədər yemək, döş xərçəngi riksini azaldır.
Aparılan bir araşdırma nəticəsində məlum olub ki, gündəlik 400 qram və ondan çox qatıq yemək döş xərçəngi riskini 10%-ə yaxın azaldır. Hətta bu azalma göstəricisi Asiya ölkələrində 27%-dir.
Digər bir araşdırmada isə 1 milyon 63 min 471 min şəxdən əldə edilən məlumatlar dəyərləndirilib. Nəticədə hər gün qatıq yeyən şəxslərin yeməyən şəxslərə nisbətən daha az risk altında olduğu məlum olub. Süd vəzi xərçəngindən əlavə adi qatıq bir çox digər xəstəliklərin də riskini azaldır. Bu xəstəliklər arasında: bağırsaq xərçəngi, ürək xəstəlikləri, hipertoniya, şəkərli diabet, sümük və oynaq xəstəlikləri və s.
Категория: Qidalar |
Просмотров: 119 |
Добавил: danger |
Дата: 23.06.2020
|
|
«Bezuar» Farsca dərman deməkdir. Bezuar keçisini ilan sancarsa heç vaxt itirmədən, yaşadığı ətrafda yetişən sütleğen bitkisi növlərindən yeməyə başlar. Bezuar keçisinin bu davranışı bizi çox maraqlı bir gerçəyə aparır. Sütleğen bitkisinin içindəki mayedə olan "Öforbon" maddəsi, qana qarışmış olan ilan zəhərini tamamilə təsirsiz hala gətirər. Yəni bu keçi növü, öz özünü necə müalicə edəcəyini bilir. Ən qəribəsi isə odur ki, gündəlik otlamaları əsnasında əsla sütleğen yeməyən Bezuar keçiləri bu bitkini yalnız müalicə məqsədli olaraq istifadə etmələridir.
|
Arılar pətəklərini ikitərəfli tikirlər. Altıbucaqlı prizma formasındakı pətək yuvaları dibdə digər tərəfin yuvaları ilə birləşir. Arıların inşa etdiyi pətəklər hər cəhətdən qüsursuz dizayna malikdir. Ancaq pətək yuvalarının birləşmə hissələrində başqa bir dizayn möcüzəsi var. Arı pətəyinin quruluşunu tədqiq edən elm adamları ağlasığmaz riyazi hesablamalara heyran qalırlar. Çünki bu həddindən artıq mürəkkəb riyazi əməliyyatlar tələb edən bir dizayndır. Koniqin apardığı hesablamaya əsasən ən qüsursuz pətək üçün dibdəki bucaqlar 109 dərəcə 26 dəqiqə və 70 dərəcə 34 dəqiqəlik olmalıdır. Bəs arılar pətəklərini hansı bucaq altında hörürlər? http://www.youtube.com/watch?v ... SD-DM Aparılan ölçmələrdə arıların pətək inşa edərkən düz 109 dərəcə 28 dəqiqəlik və 70 dərəcə 32 dəqiqəlik bucaq ölçüsündən istifadə etdiyi məlum olmuşdur. Bu demək olar ki, inanılmazdır. Çünki ağlı, şüuru və təbii ki, heç bir riyazi təhsili olmayan arılar qeyri-mümkün olanı bacarır, yalnız ri
...
Читать дальше »
Категория: Elm |
Просмотров: 164 |
Добавил: danger |
Дата: 23.06.2020
|
|
|