Alma gözəl pəhriz və müalicə ərzağıdır. Hələ qədim zamanlardan bilirdilər ki, gecə yeyilən alma sakit və yaxşı yuxu gətirir və mədəni yumşaq edir. Keçən əsrdə almanı belə qiymətləndirirdilər: «Təzə alma, onun qaxı və bişmişi dadlı və faydalı ərzaq məhsuludur. O, qan azlığında və təngənəfəslikdə faydalıdır, əsəbləri sakitləşdirir və beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır». Həzm pozğunluğunda, avitominozda, qanazlığında və həddən artıq kök olanda isə alma pəhriz qidası kimi istifadə edilir. Kolitin (yoğun bağırsağın iltihabı), dizinteriyanın, malyariyanın, qarın yatalağının müalicə olunmasında almanın istifadə olunma təcrübələri məlumdur. Almanın tərkibində ürəyin fəaliyyətini normal saxlayan kaliumun olması onun faydalılığını bir daha artırır. Türşəng turşusunun orqanizmdən çıxarılmasına alma kömək edir. Almanın tərkibində olan pektin orqanizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və bədəndə olan zəhərli məhsulların xaric olmasına kömək edir. Orqanizmdə olan artı
...
Читать дальше »
|
Nar, qabığının xüsusi quruluşu səbəbiylə 4-6 ay qədər quruluşunu və qida dəyərini qoruya nadir meyvelerdendir. 1-2 dərəcədə saxlanılmalıdır. Narın sirri nüvələrində gizli. Çox yüksək miqdarda antioksidan ehtiva etməsi səbəbiylə nar fərqli xüsusiyyətə sahib bir meyvədir. Güclü antioksidan xüsusiyyətindən ötəri nar, nüvələri ilə birlikdə istehlak edilməlidir. Zəngin antioksidan qaynağı olmasının yanaşı; 100 qram narın 14,7 qr karbohidrat, 8 mq. C vitamini ehtiva etməsi də əhəmiyyətli xüsusiyyətlərinin əvvəlində iştirak edir. Ayrıca kalium cəhətdən də olduqca zəngindir. Nar xərçəngə qarşı qoruyur Edilən bir çox araşdırmada, narın hamısından çıxarılan nar suyunun qırmızı şərab və yaşıl çaya görə 3 qat daha çox antioksidan təsirə sahib olduğunu göstərmişdir. Meyvə dənələrinin anti-şiş təsiri də diqqət çəkməkdədir. Bu baxımdan xərçəngə qarşı qoruyucu xüsusiyyət daşımaqdadır. Pəhriz saxlayanlar üçün Narın sağlamlıq üzərində çox müsbət təsiri olması yanaşı, m
...
Читать дальше »
|
Xiyar o tərəvəzlərdəndir ki, onsuz yay salatlarını təsəvvür etmək mümkün deyil. Çünki xiyarın tərkibi faydalı maddələrlə zəngindir. Xiyarın əsas hissəsi sudan ibarətdir. Strukturlaşdırılmış və asanlıqla həzm olunan xiyar suyu demək olar ki, orqanizmə lazım olan bütün mikroelementlərlə zəngindir. Xiyarın tərkibində o qədər də çox vitamin yoxdur (C, E, B1, B2, Provitamin A), amma tərkibində bu qədər mikroelement və mineral olan tərəvəz azdır. Xiyarın tərkibində qlükoza, fruktoza, nişasta, askorbin turşusu, qəhvə və fol turşuları, xlorofil, kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir, natrium, xrom, xlor, kobalt, sirkonium, manqan, nikel, mis, sink, alüminium, gümüş və titan mövcuddur. Tərkibindəki kaliumun zənginliyi sayəsində xiyar qan təzyiqini normallaşdırmaq xüsusiyyətinə malikdir. Yod qalxanvari vəzinin fəaliyyətini təmin edir və skleroza qarşı mübarizə xüsusiyyətini daşıyır. Mis, mərkəzi sinir sisteminin fəaliyyəti və orqanizmin insulin istehsalı prosessində iştirak edi
...
Читать дальше »
|
Dəfnə hər zaman yaşıl bir ağacdır. Yazda və qışda yarpağını tökmür. Aromatik bir bitki olan dəfnənin qoxusu xoşdur. Dəfnə yarpağı yeməklərə ləzzət vermək məqsədilə istifadə edildiyi kimi, tibbi təsirləri də var. Dəfnə yarpağından çay və təbii dərman istehsalında istifadə olunur. Həmçinin şorba, balıq, ət kimi yeməklərə ətir vermək məqsədilə də qatılır. Yarpaqlarını tökmədiyindən hər zaman yarpaqlarını toplama imkanı var. Ancaq may və oktyabr ayları arasında toplanan yarpaqlar daha təsirlidir. Dəfnə bitkisinin tibbi və kosmetik məqsədli olaraq istifadə edilən hissəsi yarpaq və yarpağından əldə edilən uçucu esensiyel yağdır. Dəfnə meyvələrindən əldə edilən dəfnə yağı antiseptik xüsusiyyətə malikdir. Dəfnə yağı yağ turşuları və esensiyel yağlardan meydana gəlir və çox güclü antioksidan və antiseptik təsirə malikdir. Dəfnə yarpağından bir çox xəstəlikləri müalicə etmək üçün istifadə edilir, dəfnə yarpağı bir çox dərdlərin dərmanıdır. Dəfnə yarpağı sidik qovucu, ağrı kəsici, m
...
Читать дальше »
|
Hər birimiz bilirik ki, bu məhsulu bişirdikdə hökmən onu duzlu suya qoymaq məsləhətdir. Bunu adətən acılığı götürmək üçün edirik, lakin bunun başqa səbəbi də var. Daha önəmli səbəb odur ki, badımcan qızarıldıqda yağı özünə çox hopdurur. Duz isə bu prosesin qarşısını alır. Yağın hopmaması üçün digər üsul,qızartmadan əvvəl doğranmış badımcanı suda qaynadmaqdır. Bilin ki, çox yetişmiş badımcanı bişirmək məsləhət görülmür, çünki onun tərkibində yüksək miqdarda salonin vardır. Xeyirinə gəldikdə isə ən önəmli məqamlardan biri odur ki, badımcan, qanda olan xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Badımcanın tərkibində bədəndə maye balansını normallaşdıran və ürək əzələlərinin işini yaşılaşdıran, önəmli element kaliy vardır. Həmçinin C, B, B2, PP vitaminləri və karotin də vardır. Mineral maddələrə gəldikdə isə, o, kaliy, natriy, kalsiy, fosfor və dəmirlə zəngindir. Badımcan, bədəndə olan maye-duz mübadiləsini normallaşdırır, sidik turşusundan duzları çıxardır və kalinin əvəzo
...
Читать дальше »
|
Bədənə qüvvət verir. Qaraciyəri qüvvətləndirir. Bağırsaq qurdlarını təmizləməyə kömək olur. Tutun yarpaqlarında özünəməxsus təbii antiseptik və antibiotik xassəli təsirli maddələr var. İştahanı açan tut çəki almağa kömək edir. Qan azlığına faydalıdır. Mədə və bağırsaqların nizamlı işləməsinə kömək edir. Həzmi asanlaşdırır. Ac qarına yeyilsə, qəbzliyi aradan götürər, hətta ishala yol aça bilər. Ağız, badamcıq və boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır. Qızdırmanı aşağı salır.
|
Lobyanın müxtəlif növləri vardır ki, onların bəzisi ağ, bəzisi qırmızı, bəzisi isə yaşıldır. Bunu nəzərə almaq lazımdır ki, yaşıl lobyada olan kalori quru lobyada olandan daha azdır. 100 qr. lobyada cəmi 30 kolori enerji vardır. Halbuki quru qırmızı lobyanın 100 qramında 340 kalori vardır. Bütün lobyaların tərkibində C, A, B vitaminləri vardır. Bununla yanaşı lobya — dəmir, fosfor, kalsium, kalium deposudur. Yaşıl lobyanın kalorisi az olsa da, qüvvətli qidalardan hesab edilir. Sümüklərə yardım edir. Yaşıl lobyanın tərkibində K vitamini olduğu üçün güclü sümüklərə malik olmaq üçün çox faydalıdır. K1 vitamini sümüyün tərkibində olan proteini fəallaşdırır. Bu proteinlər sümüklərdə olan kalisumu qoruyub saxlayırlar. Ona görə də K1 vitamini olmadan proteinin səviyyəsi də kifayət qədər olmur. Sümüklər qırılmağa başlayır. Ürəyi qoruyur. Yaşıl lobya ürək və diabet xəstələri üçün çox faydalıdır. Tərkibində A və C vitamini olduğu üçün anti-oksidanları təşkil ed
...
Читать дальше »
|
Bədəndəki zəhərli maddələri ifraz etməyə kömək edən bu meyvə su, şəkər və mədən duzları baxımından olduqca zəngindir. Şaftalının ən mühüm özəlliyi onun məxmər qabığındadır. Ancaq tüklü şaftalını xoşlamayanlar üçün tüksüz şaftalı növləri də var. Bazardan şaftalı alarkən əsasən ətirlisini almaq lazımdır. Tam yetişmiş şaftalı yumşaq olur. Tam yetişməsə də, bir-iki gün folio sellofanın içində saxlaya bilərsiniz. Alış-veriş zamanı şaftalını ən sonda almaq əzilməsinin qarşısını alacaq. Şaftalı çiçəkləri qəbizliyi yox edir və bağırsaq qurdlarını tökür. Meyvəsi həzmi asanlaşdırır. Sidik yollarını, bədəni zəhərli maddələrdən təmizləyir. Susuzluğu yox edir, bədənə sərinlik verir. Babasildən dolayı yaranan şikayətləri ortadan qaldırır. Öd kisəsi və böyrəklər üçün olduqca faydalıdır. El arasında «basur, yığın» kimi tanınan hemoroidin müalicəsində şaftalı çəyirdəyi çox faydalıdır. Çəyirdəyini qırıb, hər səhər ac qarına 2-3 ədəd yeyin. B
...
Читать дальше »
|
Bibər süfrəmizə xüsusi dad və estetik gözəllik gətirməklə yanaşı, sağlamlığımızın da qayğıkeş qoruyucusudur. Məsələn, həkimlər qırmızı bibərin xərçəngə qarşı böyük müqavimət yaratdığını qeyd edirlər. Onun tərkibindəki likopen maddəsi prostat ,pankreas və rəhm xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı olduqca təsirlidir. — Qırmızı bibər antioksidant baxımından olduqca zəngindir və ürək narahatlığı riskini azaldır. — Çəki salmaq istəyənlər üçün bibər gözəl vasitədir.O,ədən istiliyini artırdığına görə oksigenə eytiyac yaradır.Bunun sayəsində çəkini nəzarətdə saxlamaq xeyli asanlaşır. — Qırmızı bibərin tərkibində olan A vitamini gözlərə və immunitet sisteminə müsbət təsir göstərir. — B vitamini isə beyin inkişafı üçün olduqca əhəmiyyətlidir. Maddələr mübadiləsinə təsir edir və zülalın enerjiyə çevrilməsinə kömək edir. — E vitamini hüceyrələrin dözümlülüyünü artırdığına görə xərçəng yaranması potensialını azaldır. — Qırmızı bibərdə C vitamini v
...
Читать дальше »
|
Ağ və qara olan tutun tərkibində vitamin və minerallarla yanaşı mikrob öldürücü xüsusiyyəti də var. İstehlak etdiyimiz tutun neyə necə yaxşı təsir göstərdiyini görüncə çox heyrətlənəcəksiniz. Vücuda qüvvət verir, qansızlığı aradan qaldırır. Ağız, boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır. Hərarəti salır. Qaraciyəri qüvvətləndirir. Mədə və bağırsaqların işini nizamlayır. Xüsusilə yeməklə birlikdə yeyildikdə həzmi asanlaşdırır. Ac qarınına yeyilən ağ tut bağırsaq qurdlarını salır. Mədə və bağırsaqları rahatlaşdırır. Qara tut isə ağız və boğaz iltihablarına yaxşı təsir göstərir. Rəngindən asılı olmayaraq qana xeyirlidir. Adamın kilo almasını təmin edir və iştah açır. Ağ tutun 15-20 qram yarpağı üç su stəkanı su ilə qaynadıb içilərsə sidik qovucu təsir göstərər. Bu tərkib eyni zamanda atəş salıcı olaraq da istifadə edilməkdədir. Tutun təzə yarpaqlarıyla dəridəki yaralara və burundakı qanamalara tampon edilərsə qanamaları dayandırar. Quru
...
Читать дальше »
| |