Меню сайта
Категории раздела
Maraqli melumatlar [67]
Psixologiya [106]
idman [8]
Hikmetli sözler ve Aforizmler [11]
Maraqli Hekayeler [60]
Texnologiya [5]
Komputer ve proqramlarin dersliyi [8]
islam dini [9]
İxtiralar və kəşflər [5]
Bürclər haqqında [21]
Xalq tebabeti ( türke çare) [68]
Şəfalı meyvə və Tərəvəzlər [50]
Ölkeler haqqinda [2]
Flora ve fauna [9]
Saglamliq [54]
Xarici dil [2]
Kişilər [9]
Qadinlar [10]
Qidalar [3]
Tarix [0]
Edebiyyat [3]
Cografiya [0]
inanc [1]
Elm [15]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 3
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Kitabxana
Главная » Saglamliq
Heç fikirləşmisiniz ki, şirin və qazlı suların tərkibi nədir? Bu tip içkilərin istehsalçıları artıq çoxdan bunları sirr ola saxlamırlar. Bu içkilərin tərkibində müxtəlif rəngləndiricilər, aromatizatorlar, müxtəlif turşular, hətta karbon qazı var. Bəs bu komponentlər bir yerdə insan orqanizminə necə təsir edir?
Bir çoxlarımız bayram, şənlikdə mütləq bu sulardan istifadə edirik. Bəs bu nə qədər doğrudur? Bəlkə sadə su və təbii şirə yetərlidir?

Mütəxəssislər iddia edir ki, təmiz su və ya təzə meyvə suyu bu kimi şirin sulardan daha xeyirlidir. Supermarketlərdə geniş assortimentli içkilərə rast gəlmək olur. Lakin bunları içmədən öncə mütləq yaxşıca düşünmək lazımdır. -Məlumdur ki, insan orqanizmi 70% sudan ibarətdir. Buna görə su balansını saxlamaq üçün gündəlik su içməliyik. Sudan başqa soyuq çay və şirələr içmək olar. Lakin, təəssüfki, bir çoxları məhz qeyd etdiyimiz, şirin və qazlı sulara üstünük verirlər. Tibb işçiləri artıq uzun müddətdir başa salmağa çalışırlar ki, ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 235 | Добавил: danger | Дата: 13.06.2019 | Комментарии (0)

Dünya şöhrətli yapon professor, süd vəzisi xərçəngi üzrə ixtisaslaşmış cərrah və “Yaponların Qədim Qidalanma Sirri” kitabının müəllifi - Yoşinori Naqumo 20 yaş gənc görünməyin sirrini açıb. O, iddia edir ki, gündə bir dəfə yeməklə orqanizmin qocalmasının qarşısını almaq mümkündür. Y.Naqumonun 63 yaşı olsa da, ona 40-dan çox yaş vermək qeyri-mümkündür. Artıq 15 ildir ki, onun 62 kq çəkisi dəyişməz olaraq qalır. Həkim hesab edir ki, insanın daxili orqanlarının vəziyyəti necədirsə, xarici görüşü də o cür görünür. Ən əsası dəriniz parlaq, beliniz incədirsə, deməli, sağlamsınız. Əgər belə deyilsinizsə, deməli, bu, bir sıra xəstəliklərin xəbərçisidir.
Yoşinori Naqumo yalnız axşamlar olmaqla gündə bir dəfə yemək yeyir. Səhərlər kərə yağlı qəhvə içir, günorta duzsuz və yağsız fındıq-badam, axşamlar ürəyi nə tələb etsə... Beləcə, aclıq geninin daim aktiv fəaliyyətdə olmasını təmin edir. Şüarı da belə səslənir: “Gündə bircə dəfə ye, 20 yaş gənc qal!”

Publika.az Yoşinori Naqum ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 209 | Добавил: danger | Дата: 19.05.2019 | Комментарии (0)

Bu yazını oxuduqca zeytun yağına heyran olacaqsınız.

1. Yediyiniz yeməklərə və salatlara başqa yağları çox töksəniz xolesterin yüksələcəkdir, amma zeytun yağını nə qədər çox töksəniz o qədər yüksək xolesterin azalacaqdır.

2. Başqa yağların çoxluğu mədədə qıcqırmaya səbəb olursa, zeytun yağı əksinə çox olduqca turşuluq azalacaqdır.

3. Başqa yağları bol yesəniz öddə və böyrəkdə daş əmələ gələcəkdir, amma zeytun yağı əksinə bol-bol yedikcə nəinki daş əmələ gələcək, hətta olan daşlarınız yavaş-yavaş əriyəcəkdir.

4. Başqa yağları çox yedikcə kökələcəksiniz, amma zeytun yağı heç vaxt piylənmə verməz. Başqa yağları udduqda boğazda azda olsa qıcıqlanma verəcəkdir, amma zeytun yağı əksinə heç vaxt qıcıqlanma verməyəcəkdir.

5. Əsl zeytun yağı soyuducunun buzxanasında kərə yağı kimi bərkiməlidir.

6. Zeytun yağı dərinin ən yaxın dostudur, günəş altında bütün bədəninizi zeytun yağı ilə yağlayıb ən azı bir saat gözləyin də ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 192 | Добавил: danger | Дата: 05.05.2019 | Комментарии (0)

Bitki yağları ən tez-tez istifadə olunan məhsullardandır.

Mütəxəssislər sübut edir ki, ürək-damar sistemininin sağlamlığı üçün insan hər gün 1 x.q. bitki yağı istehlak etməlidir. Bu mənada ən faydalı bitki yağı zeytun yağı sayılır.
Mütəxəssislər bitki yağını seçərkən bəzi göstəricilərə fikir verməyi tövsiyə edirlər.

- Yemək bişirmək üçün rafinə edilmiş, salatlar üçün isə rafinə edilməmiş yağdan istifadə edin. Rafinə edilməmiş yağı qızdırmaq olmaz, bu zaman ziyanlı maddələr ifraz olunur.

- Rafinə edilmiş yağın heç bir qoxusu və dadı olmur. Əksinə isə rafinə edilməmiş yağ öz spesifik qoxusunu və dadını saxlayır.

- Ən yaxşı bitki yağı "premium" növü olandır. Daha sonra əla növ və 1-ci növ gedir.

- Soyuq sıxılma üsulu ilə ("холодный отжим") hazırlanmış yağ daha faydalı sayılır.

- Bitki yağı işıq sevmir və işığın təsirindən tez xarab olur. Bu səbəbdən bitki yağını alanda dükandakı rəfin dərinliyində yerləşə ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 231 | Добавил: danger | Дата: 05.05.2019 | Комментарии (0)

Gündəlik qəbul olunan qidalar orqanizmdə fərqli təsirlər göstərir. Son elmi araşdırmalara görə, bəzi qidalar böyrəklərdə daş əmələ gətirir.

Big.Ucoz.Com medicina.az-a istinadən bu qidaların siyahısını təqdim edir:

Böyrək daşı-böyrəklərin ən çox yayılmış xəstəliklərindən biridir. Böyrək daşı xəstəliyi - maddələr mübadiləsinin müxtəlif endogen və ya ekzogen səbəblərdən pozulmasından baş verir.

Bəzi hallarda irsi xarakter daşıyır, həmin zaman sidik yolları sistemində daşların yaranması ilə səciyyələnir. Qidalar orqanizmə həddindən çox daxil olduqda, ya da bədəndə yaranan maddələrin qandakı səviyyəsi çoxaldıqda böyrəklərin süzmə qabiliyyəti zəifləyir. Qida vasitəsilə orqanizmimizə daxil olan kimyəvi maddələr çoxaldıqca böyrəkdə duz kristallaşması olur. Kalsium, oksalat və sidik turşusu kristallaşır və nəticdə daşlar yaranır.

Böyrəkdaşı xəstəliyinin əsas əlamətləri aşağıdakılardır:

- böyrək sancısı, hematuriya, piuriya, kiçik ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 207 | Добавил: danger | Дата: 04.05.2019 | Комментарии (0)

Qədim çinlilər orqanlar arasındakı həyat enerjisinin hərəkətinə əsaslanaraq ideal gün rejimini hesablayıb. Çinli alimlər belə həyat ritminin bədəni xəstəliklərdən qoruduğunu və orqanların yaşlanmasının qarşısını aldığını iddia edir.

Saat 06:00
Bu saatda istəməsək də, bədən oyanır. Amin turşuları, hormonlar və şəkərin ifrazı başlayır. Odur ki, saat 6-da oyanmaq faydalıdır, lakin şəkər və alkoqoldan uzaq durmalısınız.

Saat 07:00
Bu saatda ürəyin fəaliyyəti güclənir. Seks hormonları ifraz olunur. İdman etməyin, çünki bu, ürəyin daha da yüklənməsinə səbəb olacaq. Acqarına bir stəkan su için və səhər yeməyi yeyin.

Saat 08:00
Bədən «yanacaq» tələb edir. Təəssüf ki, insult və infarktlar daha çox bu zaman baş verir. Saat 8 qan analizi üçün ideal zamandır, bir saatdan sonra stressdən dolayı qanın tərkibi artıq dəyişəcək.

Saat 09:00
Saat 9-da bədən daha az ağrı və qorxu hiss edir. İnyeksiya və kimyəvi üsulla müalicə ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 202 | Добавил: danger | Дата: 02.05.2019 | Комментарии (0)

Hər gün səhərdən axşama kimi işləyən insanlar, xüsusən gənclər tez yorulur.
Onlar bunun səbəbini işin çoxluğunda görürlər. Halbuki, yedikləri qida onları gün ərzində ağırlaşdırır, bütün gücünü alır və heç bir enerji vermir.

Bizimyol.info Medicina.az-a istinadən insanı tez yoran, toxluqdan çox halsızlıq verən qidaların siyahısını təqdim edir.

1. Bublik, peçenye
Orta ölçüdə bir bublikdə 50 qrama yaxın rafinə edilmiş karbohidrat var. O, tez müddətdə şəkərə çevrilir, qanda insulini artırır. Bu isə bir çox xroniki xəstəliklərə, ürək problemlərinə, hətta onkologiyaya səbəb olur.

2. Kofein və qəhvə tərkibli içkilər
Kafelərdə, yolüstü barlarda, avtomatlarda, marketlərdə satılan belə içkilər təbii qəhvədən çox uzaqdır. Onlarda çox miqdarda rənglər, şirin sirop və əlavələr vardır ki, bunlar enerjini söndürür. Məşhur 3-ü birində birdəfəlik paket qəhvələr isə quru süd və şəkərdən hazırlanır. Bu içkilər çox qısa müddət 10-15 dəqiqə enerji ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 251 | Добавил: danger | Дата: 09.03.2019 | Комментарии (0)

Həkimlərin ümumi fikirinə görə, kolbasa və sosis məhsullarını insan sağlamlığı üçün xeyirli hesab etmək olmaz.

Bunun səbəbləri çoxdur. Hal hazırda bu məhsulların istehsalı zamanı onlarla müxtəlif kimyəvi maddələr istifadə olunur. Bu maddələrin bir hissəsi məhsulun dadını, digərləri rəngini və iyini insan üçün daha xoş edir. Bundan əlavə məhsula lazım olan qatı konsistensiya vermək, onun həcmini və saxlama müddətini artırmaq və s. məqsədlərlə müxtəlif kimyəvi maddələr istifadə olunur. Bu kimyəvi maddələrin bir hissəsi orqanizm üçün çox ziyanlıdır.

Belə ki, bütün kolbasa məhsullarına əlavə olunan nitratlar (natrium nitriti) orqanizmdə güclü kanserogen təsirinə malik olan birləşmələr (nitrozaminlər) əmələ gətirir. Nitratların kolbasada əsas "vəzifəsi" məhsula xoşagəlimli xarici görünüş vermək və onun saxlanma müddətini artırmaqdır. Beləliklə, tez-tez kolbasa məhsulları qəbul edən insanın orqanizmində xərçəng hüceyrələrin əmələ gəlməsi prosesi sürətlənir. ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 199 | Добавил: danger | Дата: 30.01.2019 | Комментарии (0)

Uzunömürlülüyə görə, yaponlar mütləq rekordçulardır. Onlar həm də haqlı olaraq dünyanın ən arıq xalqlarından biri sayılır. Ölkə əhalisinin orta hesabla 3%-i artıq çəkidən əziyyət çəkir. Bu məsələdə yaponların qida mədəniyyətinin rolu az olmayıb. Yaponiyada hökumət tərəfindən rəsmən tövsiyə edən qida sistemi mövcuddur. Bu sistemi 2000-ci ildə bir neçə nazirlik hazırlayıb və o «Fırfıra» (populyar uşaq oyuncağının şərəfinə) kimi tanınır.
Bu yazıda sizi yaponların qidalanma sistemi ilə tanış edəcəyik:
«Fırfıra» qidalanma sisteminin əsas xüsusiyyəti odur ki, tərkibində aşağı miqdarda yağ olan karbohidratlar üstünlük təşkil edir. Həmçinin böyük miqdarda şəkər, duz, şirniyyat və içki məhsullarının istehlakını azaltmaq tövsiyə olunur.
Bütün məhsullar bir neçə qrupa ayrılır, onların hər biri tövsiyə edilən miqdarda günlük porsiyalara (porsiyalar insanın cinsindən və yaşından asılıdır) bölünüb. Rasionun əsasını yarmalar, dənli bitkilər, tərəvəz, (təzə hazırlanmış şorbalar) t ... Читать дальше »
Категория: Saglamliq | Просмотров: 254 | Добавил: danger | Дата: 25.05.2018 | Комментарии (0)

Cavab: Qidanın üstündən soyuq su içəndə, biz əhəmiyyətli dərəcədə peristaltikanı stimullaşdırırıq (qida borusunun və mədənin dalğayabənzər yığılmaları). Nəticədə, qida mədəni tez tərk edir. Siz tezliklə aclıq hiss edəcəksiniz. Amma tamamilə həzm olunmamış qida bağırsağa daxil olur. Burada cürüklük proseslərin yaranması başlayır.
Категория: Saglamliq | Просмотров: 217 | Добавил: danger | Дата: 24.05.2018 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 »
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Block title
gundelik burcler gunluk burcler Tarixde bu gun 4 yanvar 5 yanvar nar internet arılar plov yemek reseptleri qadinlar qan dovrani motivasiya nedir meyveler haqqinda olkeler psixologiya motivasiya Marafon IDMAN Sac psixoloji test geyim depresiya psixoji test maraqli psixolji test qadin Ana Beyin ad testi qargidali lobya heyva şaftali Biber maraqli melumatlar internet hekayeler inam dusundurucu hekayeler dusundurcu hekayeler ramazan ayi oruc tutmaq qida qarpiz nar almanin faydalari kesfler kitab qiymətli daşlar mineral daşlar kişilər bitkilər Flora genetika hormonlar bürclər burcler ve karyera göz dieta pehriz qidalar Meyveler qidalanma qarını əritmək üçün məşq proqramı Kişi bilirsinizmi evdarliq Enerji burcler reqemler qoroskop bitkiler heyvanlar ixtiralar kimya Sabun flora ve fauna mətbəxt kəşf Banan maraqli hekayeler həşaratlar hecemetin faydalari həcəmət Qatiq Gözəllik inanc care çarə Fizuli Hüseynov Faydali qidalar Peyvendler qargidali haqqinda qargidalinin faydalari Adlar heyvanlar aləmi Quşlar Heyvanlar alemi biologiya
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • База знаний uCoz
  • Block title
     
     
    Copyright MyCorp © 2025
    Конструктор сайтовuCoz